Dichter, schrijver en classicus Ilja Leonard Pfeijffer is de winnaar van de VSB Poëzieprijs 2016, de prijs voor de beste dichtbundel van het afgelopen jaar.

De 48-jarige schrijver krijgt de prijs voor zijn bundel Idyllen, maakte de jury woensdagavond bekend tijdens de prijsuitreiking in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen. 

De winnende dichtbundel "zingt, knarst, fabuleert, droomt en barst uit zijn voegen van een nauwelijks te remmen dichterlijke droom'', oordeelt de jury onder voorzitterschap van Kees 't Hart.

Die noemt de bundel "bijzonder en meesterlijk'' en roemt Pfeijffer omdat hij de grote woorden niet schuwt. "Hij is niet bevreesd voor wilde dichtregels en onversneden bravoure.''

Pfeijffer krijgt 25.000 euro en een glaskunstwerk van kunstenares Maria Roosen.

Video: Ilja Leonard Pfeijffer draagt 'Idylle 16' voor

Ilja Leonard Pfeijffer draagt 'Idylle 16' voor
Ilja Leonard Pfeijffer draagt 'Idylle 16' voor

Debuut

Voor Idyllen ontving de dichter kortgeleden ook de Jan Campert-prijs. Pfeijffer debuteerde als dertigjarige in 1998 met de bundel Van de vierkante man, die toen meteen al werd genomineerd voor de VSB Poëzieprijs.

Voor de prijs waren vijf dichtbundels genomineerd. Ook de dichters Pieter Boskma, Geert van Istendael, Toon Tellegen en Maud Vanhauwaert dongen mee. De jury koos de genomineerde titels uit 114 bundels die waren ingezonden.

De uitreiking van de VSB Poëzieprijs luidt de Poëzieweek 2016 in, die donderdag begint. De hele week vinden in Nederland en Vlaanderen vele activiteiten plaats rond poëzie en gedichten.