Het Archief van de Amsterdamse Notarissen wordt voorgedragen voor een plaats op het Memory of the World-register van Unesco. Dit is een lijst van waardevolle archieven en documenten die van uitzonderlijke betekenis zijn voor de wereld.

Het archief van de notarissen is ''een ware historische goudmijn'', zegt het Stadsarchief Amsterdam, die de aanvraag heeft ingediend.

''Het omvat alle notariële akten opgemaakt tussen 1578 en 1915, met gegevens van miljoenen Amsterdammers en buitenlanders van Nederlandse oorsprong. Van de gewone man en van beroemde personen zoals Rembrandt en Peter Stuyvesant.''

Een groot deel omvat de periode van de Gouden Eeuw. ''Miljoenen overeenkomsten, verklaringen en testamenten van kooplieden en scheeps­eigenaren vertellen het verhaal van de ontwikkeling van Amsterdam tot wereldhandelsmacht.''

Rembrandt

Zo zitten in het archief stukken over Maerten Soolmans en Oopjen Coppit, die door Rembrandt werden geportretteerd. De twee schilderijen zijn onlangs door Nederland en Frankrijk gekocht voor 160 miljoen euro. Tot het archief behoren ook stukken over het seksueel misbruik van slavinnen door Nederlandse bemanningsleden in de achttiende eeuw. Het Stadsarchief begint dit jaar met een omvangrijk project om alle 4,5 miljoen aktes, bladzijde voor bladzijde, te digitaliseren.

Eenmaal per twee jaar kunnen nominaties worden ingediend. In 2017 wordt bekend of het Notarieel Archief een plaats krijgt in het register. De lijst telt nu elf Nederlandse inschrijvingen, waaronder het dagboek van Anne Frank en de VOC-archieven.