Volgens de voormalig manager van Herman Brood, Koos van Dijk, heeft Xandra Brood zich in de discussie rondom de valse certificaten op het werk van zijn overleden protegé "gek laten maken".

Het Vara-programma Rambam beschuldigde Van Dijk er woensdag van dat hij tegen betaling valse Brood-schilderijen voorziet van een echtheidscertificaat, maar dat is volgens Van Dijk onjuist.

"Ik dacht dat ik met een bende te maken had, maar het bleek een tv-programma dat gewoon wilde scoren." Hij vervolgt dat hij wilde uitzoeken wie de bende achter de fraude was. "Ik dacht: ik heb een spoor nu."

De familie van Herman Brood, waaronder weduwe Xandra, wil nader onderzoek doen naar de bevindingen van het televisieprogramma. 

"Die gelooft niet meer in mij, dat vind ik jammer. We konden goed met elkaar opschieten", zegt Van Dijk donderdag in gesprek met Tineke de Nooij op Radio 5.

Niet voorzien

Van Dijk stelt wel dat het maar om één certificaat gaat dat hij valselijk heeft uitgeschreven.

"Ik had het niet voorzien, ik wist niet dat dit een Bananensplit was die boosaardig afliep. Zij wilden scoren", haalt Van Dijk uit naar de makers van Rambam.

De Nooij voorspelt in het gesprek dat Van Dijks werk als belangrijkste Brood-exploitant een knauw zal krijgen.

"De kenner weet dat ik niet bedrieg", stelt Van Dijk daar tegenover. "Ik sta in voor ieder kunstwerk dat ik gecertificeerd heb. Het is drukker dan ooit, want veel mensen geloven mij wél."