Xandra Brood heeft een boek geschreven over haar leven met Herman Brood. De weduwe heeft vijftien jaar nodig gehad om de herinneringen aan de kunstenaar, die zijn eigen leven nam, op te schrijven.

Op de bewuste dag (11 juli 2001) dat Herman Brood zich van het dak van het Hilton Hotel in Amsterdam-Zuid liet vallen, zag Xandra Brood de traumahelicopter in het gras voor het gebouw staan.

"We zijn er op weg naar het circus nog langs gereden, nota bene. (...) Bizar, hè? Holly zei: 'Laten we gaan kijken wat er aan de hand is', maar daar was geen tijd voor. We hadden haast", zegt Xandra Brood tegen weekblad Privé.

Politie

Pas tijdens de circusvoorstelling begon haar iets te dagen: "In de pauze keek ik even op mijn mobiel, ik was verbaasd, zo veel gemiste oproepen. En toen zag ik Lola binnenkomen met twee politiemensen. Ik had meteen iets van: O, God… Lola kwam huilend op me af. En ja, dan weet je het. Het gonsde vanwege de drukte bij het hotel al rond dat Herman van het dak was gesprongen (...)."

Volgens Xandra kon de politie pas na dat moment officieel naar buiten brengen dat Herman Brood dood was.

Junkie

De opgetekende herinneringen aan haar overleden geliefde moeten niet tot de verheerlijking van de kunstenaar Brood leiden. Met het boek Xandra Brood. Rock-'n-Roll widow, dat op 26 januari verschijnt, wil ze vooral een einde maken aan de stereotypering van Brood. 

"Er is zó veel over hem geschreven. Dat hij een rock-'n-roll junkie was, alleen maar vreemdging en aleen maar zoop en spoot, maar Herman was méér. Dát verhaal is nooit verteld."