De Erasmusprijs 2016 is toegekend aan de Britse schrijfster A.S. Byatt.

Dat is zondag bekendgemaakt. De jury noemt haar "een geboren verhalenverteller met een scherp oog voor maatschappelijke verhoudingen". De prijs wordt in december uitgereikt in Paleis op de Dam in Amsterdam.

Antonia Susan Byatt (1936) krijgt de prijs voor haar bevlogen bijdrage aan het genre Life Writing, een actueel onderwerp in historische romans en literaire biografieën en autobiografieën. In 1990 won ze de belangrijke Booker Prize. Ook kreeg ze eredoctoraten, onder meer aan de Universiteit Leiden.

Aan de prijs is een bedrag van 150.000 euro verbonden.

Willem-Alexander

De Erasmusprijs wordt elk jaar toegekend aan een persoon of instelling die een buitengewone bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen en de kunsten. Koning Willem-Alexander is beschermheer van de Stichting Praemium Erasmianum die de prijs in het leven heeft geroepen.

Vorig jaar ging de prijs naar internet-encyclopedie Wikipedia. Onder de eerdere winnaars van de Erasmusprijs zijn choreograaf Hans van Manen (2005), nazi-jager Simon Wiesenthal (1992), mensenrechtenorganisatie Amnesty International (1976) en econoom Jan Tinbergen (1967).