Tournee Duitse schrijvers tijdens Boekenweek

Duitse auteurs toeren langs Nederlandse boekwinkels en bibliotheken tijdens de Boekenweek dit jaar. 

De schrijvers uit het buurland mogen niet ontbreken, omdat het literaire feest Duitsland als thema heeft, liet de organiserende CPNB weten.

Onder anderen Nele Neuhaus, Lutz Seiler, Corina Bomann, Mirna Funk, Paul Bühre en Karen Köhler doen mee aan de tournee in het openingsweekend van 12 en 13 maart. Het doel is Nederlanders kennis te laten maken met een nieuwe generatie Duitse schrijvers, naast al bekende namen als Goethe, Brecht en Böll.

Boekenweekgeschenk

Esther Gerritsen schreef dit jaar het Boekenweekgeschenk, dat verspreid wordt in een oplage van 655.235 exemplaren. Het boekje Broer gaat over een vrouwelijke financieel directeur van een oude, beroemde serviezenwinkel.

Ze krijgt te maken met haar broer die opeens opduikt en vertelt dat zijn been afgezet moet worden.

Vrouwelijke boekenweekauteur

Voor het verhaal heeft ze niets met het Duitse thema gedaan, vertelde Gerritsen (1972) bij de presentatie in Amsterdam. Gerritsen is de eerste vrouwelijke Boekenweekauteur sinds 2002, toen Anna Enquist het jaarlijkse geschenk mocht schrijven.

Mensen krijgen het cadeau als ze voor minstens 12,50 euro aan Nederlandstalige boeken kopen.

De Vlaamse cultuurhistoricus David Van Reybrouck schreef het Boekenweekessay Zink. Het gaat over Neutraal-Moresnet, een voormalig dwergstaatje tussen België, Nederland en Duitsland. Van 1816 tot 1919 had het een eigen vlag en eigen bestuur.

De 81e Boekenweek opent 11 maart met de 65e editie van het Boekenbal in de Stadsschouwburg Amsterdam.

Lees meer over:
Tip de redactie