Auteur 'De Doofpotgeneraal' niet eens met verbod op boek

Edwin Giltay is het niet eens met het besluit van de rechter het boek De Doofpotgeneraal te verbieden. De 45-jarige auteur vindt dat het vonnis "rammelt".

De Doofpotgeneraal belicht de dood van duizenden moslims in 1995 in Srebrenica, tijdens de oorlog in voormalig Joegoslavië. 

Ook wordt het bestaan van een fotorolletje beschreven, waarop afbeeldingen zouden staan van Servische oorlogsmisdaden en Nederlandse militairen die daarbij hulp verlenen.

Giltay heeft naar eigen zeggen informatie gekregen van een voormalig medewerker van de Nederlandse inlichtingendienst en die in zijn boek verwerkt.

Een rechter oordeelde echter dat er in het boek sprake is van schadelijke publiciteit en verwijten tegen de ex-inlichtingenmedewerker, die niet gebaseerd zouden zijn op aanwezige feiten.

Hoger beroep

Giltay zegt in gesprek met Nieuwe Revu dat hij in beroep zal gaan tegen het vonnis: "Het vonnis rammelt aan alle kanten. Het verbod is trouwens in strijd met de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van drukpers. Ik heb de ex-inlichtingenmedewerker niet in een negatief daglicht gezet."

Volgens de auteur zou de vrouw in kwestie zeer loslippig zijn geweest: "Ze zat continu te klagen over de militaire inlichtingendienst en de stress die ze daar van kreeg. Ze had het steeds over het fotorolletje van Srebrenica. Het zou nog gewoon bestaan en ze zei zelfs dat ze het gezien had."

De Doofpotgeneraal verscheen in november 2014. Een jaar later werd Giltay gedagvaard. In december 2015 werd besloten dat het boek niet meer mag worden uitgegeven.

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie