'Kunstenaars boycotten Gemeentemuseum Den Haag'

Meerdere kunstenaars boycotten het Gemeentemuseum in Den Haag en hebben zich teruggetrokken voor de Vincent Prijs, een van de belangrijkste kunstprijzen. Zij zouden hun collega Danh Vo op deze manier willen steunen. 

Nairy Baghramian en Jutta Koether hebben zich onder meer teruggetrokken als genomineerden voor The Vincent Award 2016, meldt Het Parool dinsdag.

De organisatie laat op de eigen website weten dit te betreuren. Jutta Koether zou haar beslissing door persoonlijke omstandigheden hebben genomen.

Daarnaast meldt Het Parool dinsdag dat kunstenaarsduo Elmgreen & Dragset heeft geweigerd een project uit te voeren in het Gemeentemuseum, één van de organisatoren van de prijs. 

Volgens de krant zouden de kunstenaars, met uitzondering van Koether, het Gemeentemuseum boycotten om hun collega Danh Vo te steunen. Deze kreeg recentelijk ruzie met verzamelaar Bert Kreuk om een niet geleverd kunstwerk.

Naïef

Museumdirecteur Benno Tempel noemt de actie van het duo naïef. "We hadden ze eens gebeld om te kijken of we in de toekomst iets zouden kunnen doen. Vervolgens reageren zij op de site van Artnet dat ze het belachelijk vinden dat een openbaar museum in Nederland heel veel geld krijgt van de overheid en dan ook nog privaat geld wil binnenhalen", zegt museumdirecteur Benno Tempel.

"Dat je een vriend wil steunen is best, maar dit is niet in het belang van de kunst."

Geen rol

Verder benadrukt Tempelman dat het Gemeentemuseum geen rol speelt in het conflict tussen Vo en Kreuk.

"Het museum is alleen opgeroepen om onder ede te getuigen. Dat hebben we gedaan. Baghramian heeft vragen gesteld over onze positie ten opzichte van de rechtszaak. Aanvankelijk vond ze het goed, later mailde ze dat ze zich toch wilde terugtrekken. Ik heb haar herhaaldelijk via e-mail gevraagd om erover te praten, maar kreeg steeds geen reactie."

Lees meer over:
Tip de redactie