Nietsverhullende naakten te zien in Rembrandthuis

In Museum Het Rembrandthuis in Amsterdam is vanaf medio februari een tentoonstelling te zien over het tekenen van naaktmodellen in Rembrandts tijd. 

De titel luidt Rembrandts naakte waarheid omdat de werken de onverbloemde manier tonen waarop Rembrandt zijn naakten portretteerde.

In de zeventiende eeuw deed Rembrandt met zijn leerlingen mee aan de nieuwe trend om modellen te tekenen, maar met een andere aanpak dan zijn tijdgenoten. Hij presenteerde de werkelijkheid en dat voldeed niet aan het gangbare schoonheidsideaal. Hij tekende hangende borsten, rimpels en plooiende buiken.

Hevige kritiek

Dit kwam hem op hevige kritiek te staan. Het gebruik van de naaktmodellen ontketende een discussie over kunst, schoonheid en vergankelijkheid, onderwerpen die destijds even gevoelig lagen als nu.

In Rembrandts naakte waarheid zijn ruim vijftig schilderijen, tekeningen, schetsen en boeken te zien uit verschillende Europese en Amerikaanse openbare en privécollecties, aangevuld met een selectie van Rembrandts etsen uit de collectie van het Rembrandthuis.

De expositie is van 12 februari tot en met 16 mei.

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie