Acteur Mingus Dagelet loopt momenteel stage bij Toneel Amsterdam, en merkt dat hij daar op toneel graag intuïtiever en impulsiever zou willen zijn.

"Spelen wordt leuker als je op toneel kunt loslaten", vertelt hij in gesprek met NRC Handelsblad. "In die zin was mijn andere stage, bij NTJong in de voorstelling Summer of '96, een grotere uitdaging. Daarin speelde ik een heel lieve, kwetsbare jongen. En achter de schermen was het veel meer een rommeltje, haha."

De zoon van Hans Dagelet heeft al grote rollen in Mannenharten 2 en in de serie Overspel, maar toneel is toch wel wat anders voor hem. "Bij filmen is continuïteit heel belangrijk: handelingen die je in de ene take doet, moet je exact zo in de volgende take herhalen, anders kunnen ze zo'n scène niet snijden."

"Het is me een keer gebeurd dat ik die handelingen niet meer wist; het was te veel, en mijn kortetermijngeheugen is slecht. Dat was verschrikkelijk: ik kon die scène niet meer spelen."

Afleren

Toen hij daar eenmaal aan gewend was, hoorde hij op de Toneelacademie dat het weer anders moest. "Toen zeiden ze: 'Mingus, jij komt steeds op precies dezelfde manier op. Doe het nou eens anders.' Moest ik het allemaal weer afleren."