De musicals The Bodyguard en Rent zijn verkozen tot beste musicals bij het Musical Awards Gala 2016.

In het Utrechtse Beatrix Theater werd The Bodyguard, gebaseerd op de gelijknamige film met Whitney Houston en Kevin Costner over de liefde tussen een popster en haar lijfwacht, woensdagavond tot 'beste grote productie' verkozen.

Rent, over jonge artiesten en muzikanten die proberen te overleven tijdens de aidsepidemie van de vroege jaren negentig, werd de beste kleine musicalvoorstelling.

Tina Turner was ook aanwezig bij de Musical Awards. De 76-jarige zangeres reikte de Oeuvre Award uit aan Joop van den Ende. Ze werkt momenteel met hem aan een musical over haar leven.

Het is zeven jaar geleden dat de zangeres op een podium stond. In 2009 trad ze op in het Gelredome in Arnhem. Ze woont tegenwoordig in Zwitserland.

Lorne van Roosendaal (Heerlijk duurt het langst) en Wart Kamps (De Zere Neus van Bergerac) wonnen respectievelijk de prijzen voor beste vrouwelijke en beste mannelijke hoofdrol in een grote musical. Elise Schaap (De Terugkeer van Hans & Grietje) en Alex Klaassen speelden de beste hoofdrollen in kleine musicals. Romy Monteiro (The Bodyguard) werd verkozen tot aanstormend talent.

Grote winnaar

De kleine productie De Terugkeer van Hans & Grietje was met vier awards (beste vrouwelijke hoofdrol, beste vrouwelijke bijrol, beste regie en choreografie en beste vormgeving en toneelbeeld) de grote winnaar van de Musical Awards.

De Zere Neus van Bergerac was met drie prijzen de succesvolste grote musical (beste mannelijke hoofdrol, beste vrouwelijke bijrol en beste mannelijke bijrol).

Ilse DeLange en JB Meijers kregen de Musical Award voor beste muziek en arrangementen voor hun werk voor De Tweeling. Dat was de enige prijs die die musical, ondanks vier nominaties, in de wacht sleepte.

Soldaat van Oranje was met 52 procent van de stemmen de winnaar van de publieksprijs.