Joop van den Ende werkt al tientallen jaren in de musicalindustrie en is in die tijd er regelmatig tegen aangelopen dat er minachting bestaat voor het genre. "Veel acteurs in Nederland zijn verwend."

"Ze spelen veertig keer een stuk en gaan daarna weer wat anders doen", aldus de producent in gesprek met AD.

In de musicals die Van den Ende produceert spelen acteurs soms een jaar lang dezelfde rol. Niet iedere acteur heeft daarvoor de juiste instelling.

"Je moet een enorm discipline hebben om dat te kunnen. Dat dedain verdwijnt als er minder werk is; dan zijn ze blij als ze weer een seizoen onder dak zijn", merkt de producent op.

Opvolging

Van den Ende is nog steeds betrokken bij Stage Entertainment als creatief producent en aandeelhouder, maar bouwt zijn werkzaamheden voor het theaterbedrijf wel af. Albert Verlinde heeft een groot deel van zijn taken overgenomen.

"Ik wil mijn opvolgers niet voor de voeten lopen. Dat afstand nemen was een moeilijk proces; de eerste paar weken kwam dat hard aan. Ik had me er niet op voorbereid. Maar sinds een paar weken voel ik me weer best goed. De druk om altijd te moeten presteren is weg. Ik voel me bevrijd."