De leider van Hongkong, CY Leung, is ongerust over de vermissing van een medewerker van een uitgever die een kritisch boek wilde uitbrengen over de affaires van de Chinese president Xi Jinping.

Leung heeft in een oproep om informatie gevraagd over de verdwijning van de medewerker, dat meldt CNN.  Critici vermoedden dat China achter de verdwijning zit.

Het is de vijfde werknemer van de uitgever die als vermist is opgegeven.

Er is volgens Leung echter geen indicatie dat de Chinese overheid iets met de verdwijning te maken heeft. De politie van Hongkong behandelt de zaak op dit moment nog als een vermissing.

Lee Bo, de werknemer die sinds vorige week wordt vermist, is van plan om een boek uit te geven over de liefdesaffaires van de Chinese president Xi Jinping, tijdens zijn huwelijk met Peng Liyuan.

Eerdere vermissingen

Vorig jaar oktober verdwenen vier andere collega's van Bo. Deze verdwijningen zorgden toen voor een schok onder uitgevers in Hongkong. Lee Bo vertelde destijds aan de BBC dat hij vermoedt dat zijn vier collega's worden vastgehouden.

De boekenwinkel van de vermiste uitgevers sloot een dag na zijn verdwijning.

De uitgeverij van Bo staat erom bekend boeken uit te brengen over politieke schandalen van de regering in Beijing. Deze boeken zijn vooral populair onder Chinese toeristen die Hongkong bezoeken.

Speciale administratieve regio

Hongkong opereert als een speciale administratieve regio binnen China, met haar eigen wetgeving  en vrijheid van pers die niet in China geldt.

De leider van Hongkong zegt dat de Chinese politie "niet het recht heeft" om te opereren in Hongkong.