Twee Franse wetenschappers hebben vrijdag de integrale Nederlandse tekst van Het Achterhuis van Anne Frank op internet gezet.

Dat meldt de NOS vrijdag.

Zij hebben dat gedaan omdat ze vinden dat de tekst tot het publieke domein behoort. Zo leggen zij in een toelichting uit. Het is zeventig jaar geleden dat het boek voor het eerst verscheen. Daarom zouden de auteursrechten zijn verlopen.

Het Anne Frank Fonds in Basel is het hier niet mee eens. Het fonds heeft al zeventig jaar het alleenrecht op de teksten van het joodse meisje, dat in 1945 overleed in concentratiekamp Bergen-Belsen.

Tientallen jaren

Deze rechten zouden volgens het fonds om diverse redenen nog enkelen tientallen jaren in haar bezit moeten blijven. Zo stelt het fonds dat Otto Frank, de vader van Anne die in 1980 overleed, co-auteur van het boek is.

Bovendien liet het fonds de tekst in de jaren tachtig deels herzien door co-auteur Mirjam Pressler, die nog leeft. Dit zou in theorie betekenen dat het fonds in Bazel de rechten in de toekomst na haar dood ook nog decennia lang zou kunnen verlengen.

Nieuwe uitgave

De Anne Frank Stichting in Amsterdam, die het Achterhuis aan de Prinsengracht beheert, liet eerder weten komend jaar een nieuwe uitgave van het boek te overwegen.

De stichting en het fonds, dat toestemming moet geven voor elke officiële bewerking van de tekst van Anne Frank, staan al enige tijd op slechte voet met elkaar nadat het fonds de archieven van Anne terugeiste van de stichting, die als voornaamste doel heeft het levensverhaal en noodlottige einde van Anne uit te dragen.

De Franse wetenschappers Isabelle Attard en Olivier Ertzscheid lijken met hun actie de rechtszaak waar het Anne Frank Fonds mee gedreigd heeft, niet af te willen wachten. Zij stellen dat het van groot belang is dat iedereen ter wereld gratis kennis kan nemen van "deze essentiële stem in de collectieve geschiedenis van de mensheid".