Cabaretier Herman Finkers heeft zijn vriend en collega Youp van 't Hek donderdagavond tijdens zijn Oudejaarsconference beterschap toegewenst.

"Youp, een goede revalidatie gewenst", zei Finkers halverwege zijn show, terwijl hij het glas hief op de gezondheid van zijn publiek.

Eerder refereerde de cabaretier in een grap ook al aan de operatie die zijn collega Van 't Hek vorige week onderging. Hij had kritiek op VVD-leider Halbe Zijlstra, die als staatssecretaris van cultuur dweepte met het feit dat hij niets van cultuur had en dus goed kon bezuinigen.

"Je zal maar zo’n chirurg hebben", grapte Finkers. "Goedemorgen meneer Van ’t Hek, ik kom bij u een openhartoperatie doen. Ik weet niets van het hart, ik heb geen idee waar dat gekke ding zit en het interesseert me ook geen flikker. Dus ik ben heel geschikt om in u te gaan snijden."

Zorgzaamheid

Hoewel politiek niet Finkers’ specialiteit is, passeerden in zijn Oudejaarsconference toch veel politici de revue. Hij noemde de PvdA een "rechtse ballenclub", stelde dat oud-staatssecretaris Fred Teeven zich niet had vergist met zijn Teeven-deal "want vergissen is menselijk" en stelde dat hij "Sander Dekker niet zou herkennen in een rij cliniclowns". 

Het was de eerste maal in zijn carrière dat Finkers een oudejaarsvoorstelling maakte. In de voorstelling, die hij live speelde vanuit de Stadsschouwburg in Leiden, pleitte hij voor meer zorgzaamheid en liefde in de wereld. "Heb elkander lief, zoals Ivo Niehe zichzelf lief heeft", was zijn moraal.

Youp van ’t Hek verzorgde zeven maal de Oudejaarsconference; de laatste maal was in 2014. De cabaretier moest recent de tournee van zijn nieuwe show Licht afgelasten vanwege gezondheidsproblemen.