Nederland barst van de musea, theaters en filmhuizen vol opmerkelijke voorstellingen en verhalen. In samenwerking met if then is now, Theaterkrant.nl en de Filmkrant zet NU.nl de meest interessante in januari op een rij.

Met deze maand: eeuwig feest in Alice in Wonderland, oude wetenschap in NEMO, dansende comédiennes in Nonsens, Francesca Woodman in FOAM, de nieuwe film van Quentin Tarantino, een internationale show met alle Beatles-hits, heksen in Museum Catharijneconvent, Advocaat van de duivel, de laatste keizer in Paleis het Loo en de fascinerende documentaire Jheronimus Bosch - Touched By The Devil.

1. Theater: Alice in Wonderland - Maas theater en dans

Reis mee met Alice en ontmoet het verlegen konijn, de deftige muis, de mysterieuze katten, een wrede hoedenmaker, een zingende rat en een onmogelijke tweeling.

Met zeven spelers en drie muzikanten maakt artisitiek directeur van Maas theater en dan Moniek Merkx een collage vol verrassingen, carnavaleske kostuums, live popmuziek, een gemaskerd bal en heel veel thee.

Van de makers van Alleen op de wereld, onder andere **** (de Volkskrant), "fantasierijk spektakel" (Elsevier), "prikkelende ode aan de verbeelding" (Parool ****).

Tournee Nederland: jan t/m apr 2016.

Meer informatie

2. Museum: Wetenschap in alle tijden - Science Centre NEMO, Amsterdam

Science Centre NEMO in Amsterdam laat zien dat de wetenschap geen zaak is van eenzame genieën op zolderkamers. Aan de hand van talloze wetenschappelijke voorwerpen en instrumenten licht NEMO toe hoe niet alleen wetenschappers maar ook burgers een handje meehelpen. Sinds de Verlichting mengen ook leken zich in wetenschappelijke debatten, met soms baanbrekende resultaten.

Meer informatie

3. Theater: Nonsens - DommelGraaf & Cornelissen Entertainment

Nonsens is een avond amusement, gebracht door vijf zingende en dansende comédiennes. Synopsis: De vissoep van zuster Julia bleek niet meer helemaal vers waardoor er per ongeluk 52 zusters zijn vergiftigd. De vijf overgebleven nonnen hebben dringend behoefte aan geld voor de begrafenissen en organiseren een benefietvoorstelling. Ze huren een zaal en presenteren u een avond vol swingende songs, dansnummers, een poppen-act en een quiz.

Met Marjolijn Touw, Mariska van Kolck, Wieneke Remmers, Brigitte Heitzer en Renee van Wegberg. 

Tot en met 3 mei 2016 in de Nederlandse theaters.

Meer informatie

4. Museum: Francesca Woodman. On being an angel - FOAM Fotografiemuseum Amsterdam

Ondanks haar vroege dood op 22-jarige leeftijd, liet Francesca Woodman bijzonder fotografisch werk na. Daarin speelt Woodman zelf de hoofdrol. Naakt en open, of juist verwrongen en verschuilend; vaak in verlaten en vervallen interieurs. Woodman gebruikte haar eigen lichaam als middel om thema’s rondom gender, representatie en sexualiteit te onderzoeken. Ze liet zich daarbij beïnvloeden door surrealisme en symbolisme.

FOAM toont 102 werken van Woodman, voornamelijk zilvergelatine prints, maar ook groot formaat diazotypieën, bijgestaan door zes korte video’s. Samen geven ze bezoekers een impressie van één van de meest geprezen fotografen van de twintigste eeuw.

Meer informatie

5. Film: The Hateful Eight - Quentin Tarantino

De achtste film van Quentin Tarantino is, na Django Unchained, opnieuw een western. Een sneeuwstorm dwingt premiejager John "The Hangman" Ruth (Kurt Russell) en zijn gevangene Daisy "The Prisoner" Domergue (Jennifer Jason Leigh) te schuilen in een pleisterplaats voor postkoetsen, waar zich nog een premiejager, een sheriff en enkele andere markante figuren bevinden.

Terwijl buiten de storm raast is binnen de spanning al snel te snijden, hetgeen gepaard gaat met spitse dialogen, zwarte humor en incidentele geweldsexplosies zoals we die gewend zijn van Tarantino. Verder met o.a. Samuel Jackson, Tim Roth, Michael Madsen en Bruce Dern.

Te zien vanaf 7 januari.

Meer informatie

6. Theater: Love… The Beatles - 40 Hits That Changed The World

In deze internationale show herbeleef je met ruim veertig hits van The Beatles en historische beelden de magische jaren 60. De tribute-artiesten hadden eerder groot succes op het Londense West-End en komen nu naar Nederland.

Première: 30 januari RAI Theater, daarna tournee door Nederland.

Meer informatie

7. Museum: De heksen van Bruegel - Museum Catharijneconvent, Utrecht 

Bezemsteel, zwarte kat en het liefst ook een grote haakneus: het stereotype beeld van de gemene heks is nog steeds meteen herkenbaar. De heks is nu vooral een sprookjeskarakter, maar tijdens de heksenvervolgingen zorgde dit negatieve beeld van heksen voor vele duizenden onschuldige slachtoffers.

In De heksen van Bruegel vraagt Museum Catharijneconvent zich af waar de boze heks vandaan komt. Pieter Bruegel de Oudere speelde een doorslaggevende rol. In twee immens populaire prenten creeërde hij het beeld van de kwaadaardige heks, compleet met grote toverketel en vliegende bezem.

De prenten vonden navolging bij talloze Vlaamse en Hollandse kunstenaars van de 16e eeuw. Met zeldzame archiefstukken, prenten en schilderijen laat de tentoonstelling zien hoe de twee prenten van Bruegel ons beeld van de heks nog steeds bepalen.

Meer informatie

8. Theater: Advocaat van de Duivel

De jonge, ambitieuze advocaat Kevin Taylor (Waldemar Torenstra) wordt partner bij een groot en beroemd kantoor. Geld en roem zijn het gevolg. Victor Löw speelt Kevins baas John Milton; de man aan wie hij zijn succes te danken heeft, maar wel in ruil voor zijn ziel. Kevin weigert te kiezen tussen goed en kwaad en blijkt dan het middelpunt van een spel op leven en dood.

Na een korte winterpauze wordt van 26 februari t/m 25 mei de theatertournee van Advocaat van de duivel hervat. The Devil's Advocate werd eerder succesvol verfilmd met Al Pacino en Keanu Reeves in de hoofdrol.

Meer informatie

Video link: https://www.youtube.com/watch?v=sLMu2Ef2rZk

9. Museum: Der Kaiser! - Paleis het Loo, Apeldoorn

Wilhelm II was een markante persoonlijkheid. De laatste keizer van Europa regeerde over een Duitse Rijk dat steeds verder groeide in macht en invloed. Het keizerlijke hof was grandioos: banketten, diners en grote feesten. Maar ondanks de glamour was de keizer ook een driftig en pompeus karakter, die de aanzet gaf voor een Europese wapenrace met de Eerste Wereldoorlog als desastreus gevolg.

Paleis het Loo laat Wilhelm II zien in zijn jaren als keizer: de pracht en praal aan het keizerlijk hof van Duitsland, aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog.

Ook persoonlijke voorwerpen, zoals zijn militaire kostuums, oorlogsdagboeken en souvenirs, komen aan bod. Huis Doorn vertelt gelijktijdig over de neergang van Wilhelm en zijn laatste jaren in ballingschap te Doorn.

Meer informatie

10. Film: Jheronimus Bosch - Touched By The Devil

Vanaf 13 februari is in het Noordbrabants Museum in Den Bosch de tentoonstelling Jheronimus Bosch - Visioenen van een genie te zien, de grootste expositie ooit van het werk van de wereldberoemde Middeleeuwse schilder.

In deze documentaire volgt Pieter van Huystee een team van het Noordbrabants Museum naar musea over de hele wereld. Daar bestuderen zij de schilderijen van Bosch tot in de allerkleinste details en onderhandelen over deelname aan de expositie, hetgeen nog niet zo vanzelfsprekend is.

Ook wordt de vraag opgeworpen of alle werken wel echt van hand van de meester zelf zijn.

Vanaf 7 januari te zien in filmtheaters door het hele land.

Meer informatie