Komend jaar komt er een schilderij van de Oostenrijkse schilder Gustav Klimt naar Nederland. Het doek genaamd Judith 1 wordt vanaf 19 maart tentoongesteld in het Gemeentemuseum in Den Haag. 

Dat maakte museumdirecteur Benno Tempel bekend in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen.

Tempel noemt de komst van het schilderij "een droom die uitkomt". Volgens hem is het zeer moeilijk om een kunstwerk van Klimt naar een Nederlands museum te halen, omdat Oostenrijk "niet happig is" om er eentje uit te lenen.

"Klimt is toch een schilder die je associeert met Wenen en er zijn nog maar weinig van zijn schilderijen in die stad", aldus Tempel.

De komst van het doek is mogelijk geworden, doordat het Gemeentemuseum eerder een werk van een andere Oostenrijke schilder, Egon Schiele, in bruikleen gaf aan de Österreichische Galerie Belvedere in Wenen.

Judith 1

Judith 1, gemaakt in 1901, is een van Klimts bekendste schilderijen. Judith is een Bijbelse figuur die poseert met het hoofd van Holofernes. Deze generaal van de Babylonische koning Nebukadnezar II is door Judith onthoofd.

Tempel wilde nog niet bekendmaken in welke expositie het schilderij te zien zal zijn. "Maar de tentoonstelling wordt klein en fijn", zei hij. "Dit schilderij is zo mooi, daar hoef je niet veel omheen te hangen."