Een van de handtassen van de voormalige Britse premier Margaret Thatcher (1925-2013), ook wel haar 'wapen' genoemd, wordt sinds Tweede Kerstdag in Tassenmuseum Hendrikje in Amsterdam tentoongesteld.

Het museum kocht een grijs, zakelijk en leren exemplaar uit 1980 op een veiling in Londen, waar ruim driehonderd voorwerpen uit de nalatenschap van 'The Iron Lady' onder de hamer gingen.

Het Tassenmuseum noemt het een belangrijke aanwinst. "'Ze heeft de tas gedragen in 1981, dat weten we van een foto, toen ze Downing Street 10 binnenliep. Ze heeft hem ook gedragen toen ze Reagan ontmoette in 1984 bij Camp David", vertelt directeur Sigrid Ivo.

Volgens de mythe zou Thatcher ook met haar tassen hebben geslagen. "De term handbagging werd beroemd onder haar. Maar ze heeft nooit iemand geslagen. Het is meer zo dat ze op tafel kon slaan met haar tas en kon mensen tien tot vijftien minuten behoorlijk intimiderend tegenspreken. Je werd bijna in de hoek gezet, dat kreeg je de term 'you are handbagged'."

Video: Tas Thatcher in Amsterdam tentoongesteld