Isabel Allende wilde samen met haar toenmalige echtgenoot een thriller schrijven, maar zag er vanaf toen ze merkte dat zij en haar man een ander arbeidsethos hebben. 

"Ik ging 's ochtends vroeg achter mijn computer zitten. Willie had zijn pyjama nog aan en zat voor de televisie. Om elf uur, toen ik er vier uur schrijven op had zitten, zat hij nog altijd met zijn pyjama aan voor de televisie", zegt Allende in gesprek met de Volkskrant

Volgens Allende was het ook niet heel praktisch dat zij in het Spaans en haar man in het Engels schreef. De schrijfster ontmoette advocaat Willie Gordon in 1988. Dit jaar ging het stel uit elkaar

"En waar ik elf uur achter elkaar door kan werken, heeft hij een spanningsboog van elf minuten. Een groot verschil tussen ons twee is verder dat ik de gewoonte heb om veel research voor mijn boeken te doen en hij niet."

Eer

Volgens de Chileense schrijfster zou haar ex zich er vervolgens met een jantje-van-leiden van afmaken, maar wel met de eer gaan strijken. 

Allende werd in 1982 bij het Nederlandse publiek bekend met haar boek Het huis van de geesten. Acht boeken van Allende belandden in de top tien van de Nederlandse Bestseller top 60.