Sylvana Simons huilde van geluk toen het Rijksmuseum recentelijk besloot om kwetsende etnische aanduidingen als neger, eskimo en hottentotten in de collectie te verwijderen. 

"Sommigen zien dat (de verwijdering, red.) als schuldbekentenis, maar ik zie het vooral als het begin van erkenning. Erkenning dat zwarte mensen onrecht is aangedaan. En pas als we dat erkennen, kunnen we ernaar handelen", zegt Simons in gesprek met het AD.

"Kijk naar Duitsland. Dat heeft geleerd van de Tweede Wereldoorlog en past die lessen met de vluchtelingencrisis toe. Daar kan Nederland nog heel wat van leren.''

Simons kijkt met de krant terug op 2015, een jaar waarin de presentatrice een boegbeeld voor Zwarte Piet-tegenstanders werd.

Eigen fouten

De 44-jarige geeft echter aan dat ze meer maatschappelijke knelpunten wil aanpakken. "Ik zal me ook altijd sterk maken voor de rechten van alle vrouwen in een door witte mannen gedomineerde wereld."

Daarnaast ontkent Simons ook dat ze de hele zwarte gemeenschap vertegenwoordigt: "Ik heb me altijd tegen dat rolmodel-gedoe verzet (....) Ik wil mijn eigen fouten kunnen maken. En mijn eigen successen vieren.''