Er komt vermoedelijk weer een einde aan van het jaarlijks opvoeren van de Gijsbrecht van Amstel van Vondel in de Stadsschouwburg in Amsterdam. 

Dat heeft directeur Ronald Klamer van gezelschap Het Toneel Speelt donderdag gemeld.

De Gijsbrecht werd tussen 1638 en 1968 vrijwel jaarlijks begin januari opgevoerd in de hoofdstad. Het Toneel Speelt pakte die traditie vijf jaar geleden weer op. Maar de reeks die begin januari 2016 wordt gespeeld, is vermoedelijk weer de laatste.

Het Fonds Podiumkunsten nam het gezelschap zijn subsidie af.

Investering

Dankzij een financiële investering van de Stadsschouwburg, die zich opwierp als producent, kan het stuk nog eenmaal worden opgevoerd. "Maar er moet na vijf jaar een nieuwe enscenering komen", legt Klamer uit.

"En wie gaat dat betalen? Het is doodzonde dat deze oude traditie weer in de kiem wordt gesmoord. Er is geen land ter wereld met zo'n theatertraditie als Nederland met de Gijsbrecht."

De Gijsbrecht speelt zich af in de Middeleeuwen en gaat over de ondergang van Amsterdam, die Joost van den Vondel heel beeldend beschrijft. De nieuwe versie is geregisseerd door Jaap Spijkers. De hoofdrollen worden vertolkt door Mark Rietman, Jacqueline Blom, Daan Schuurmans en Ad Knippels.