De Raad voor Cultuur heeft minister Jet Bussemaker (Cultuur) geadviseerd de dagboeken van cabaretier Wim Kan op te nemen op de lijst Wet tot behoud van cultuurbezit. 

Dat heeft Frans Ruhl, die de rechten in het bezit heeft, woensdag laten weten. Doorgaans neemt de minister het advies van de Raad over in dit soort kwesties.

De lijst van nationaal erfgoed is een collectie van voorwerpen die volgens de overheid voor Nederland van grote cultuurhistorische en wetenschappelijke waarde zijn. Op de lijst staan volgens het ministerie momenteel 240 voorwerpen en 23 verzamelingen.

Ruhl was een naaste medewerker van Kan, die in 1983 overleed. Hij noemt het "bijzonder eervol. Een mooi advies met een perfecte timing, zo vlak voor de jaarwisseling." Wim Kan was in de jaren 50 de uitvinder van de oudejaarsconference. De cabaretier deed er tussen 1954 en 1981 tien op radio en televisie.

'Onvervangbaar en onmisbaar'

De Raad noemt de dagboeken in het advies onvervangbaar en onmisbaar. "Overeenkomende bronnen in deze omvang, geschreven door prominenten van vergelijkbare betekenis, bestaan niet", aldus voorzitter Joop Daalmeijer.

Extra waarde hecht de Raad aan de Birmadagboeken waarin Kan zijn internering tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft vastgelegd. Naast elkaar gezet beslaan de dagboeken van de cabaretier een plankbreedte van 3,5 meter.

Wim Kan (1911-1983) was één van de meest invloedrijke cabaretiers van Nederland. Gedurende een groot deel van zijn leven hield hij dagboeken bij. Na het overlijden van Kan en zijn vrouw Corry Vonk kwamen de dagboeken in het bezit van Ruhl, die de werken heeft voorgedragen voor de erfgoedlijst.