Nederland heeft zaterdagavond de 26e en vernieuwde editie gewonnen van Het Groot Dictee der Nederlandse Taal. 

De twee Nederlandse finalisten, scenarist en regisseur Frank Ketelaar en Volkskrantlezer Mark Beumer, versloegen het Vlaamse koppel met de comedian Bart Cannaerts en lezer van de De Morgen Bert De Kerpel.

Het NTR-programma had dit jaar voor het eerst een andere opzet dan de voorgaande 25 keer. Eerder won de deelnemer met de minste fouten, maar dit jaar namen na het dictee een Nederlands en een Vlaams team het tegen elkaar op in de finale. In die teams zaten de beste 'gewone' speler en de beste prominente speler van beide landen.

Zij moesten achtereenvolgens zes moeilijke woorden spellen: tomaten-groentesoep, of-of-, caffè latte, F-16-piloot, déjà-vugevoel en gequeued. In de finaleronde maakten de Nederlanders zes fouten. De Vlamingen maakten er acht.

Beumer en De Kerpel hadden als gewone deelnemers uit Nederland en Vlaanderen allebei de beste score, met elf fouten. Cannaerts was de beste Vlaming met zestien fouten. Ketelaar mocht met achttien fouten als beste BN'er naar de finale.

De zestig deelnemers maakten gemiddeld 23 fouten, evenveel als vorig jaar, waarbij de Belgen (21 fouten) het gemiddeld beter deden dan de Nederlanders (24 fouten). 

Deelnemers

Aan het Groot Dictee deden meerdere bekende Nederlanders mee waaronder schaatser Koen Verweij, politiek verslaggever Ron Fresen, actrice Katja Herbers en rapper Sef.

Het dictee kende ook een Poolse deelnemer, Mateusz Klimek. Hij was eerder de winnaar van het Internationaal Studentendictee der Nederlandse Taal en maakte nu 32 fouten.

Lieve Joris 

De Vlaamse schrijfster Lieve Joris schreef de tekst voor het dictee, met de titel 'Lang leve het heen-en-weer'. De deelnemers moesten zich vastbijten in woorden als redemptorist, collocatie, caoutchouc en promiscuïteitbevorderende seksshops.

Joris is vooral bekend van haar reisverhalen. Ze begon haar schrijversbestaan als journalist voor onder meer de Haagse Post en NRC Handelsblad.