Directeur Persmuseum vertrekt wegens mogelijke verhuizing

Niels Beugeling heeft besloten op te stappen als directeur van het Persmuseum. Een lid van de raad van toezicht van het museum vertelt dat de directeur er niet mee eens is dat het museum naar Hilversum wil verhuizen.

Dat meldt Het Parool vrijdag.

Volgens bestuurslid Onno Aerden is Beugeling "echt de man van Amsterdam." "Dus ik begrijp zijn besluit om deze slag in Hilversum niet te maken. Niels heeft jarenlang met beperkte middelen fantastische dingen voor het museum gedaan. Maar die tienduizenden bezoekers bleven uit. Dat is het fnuikende. Er moest iets veranderen."

Het Persmuseum zit nu in Amsterdam-Oost en trekt daar ''enkele duizenden bezoekers'' per jaar. Door intrek te nemen bij Beeld en Geluid, dat vorig jaar 265.000 bezoekers trok, zouden dat er veel meer moeten worden. Het museum heeft ook gekeken naar locaties elders in Amsterdam, maar dat bleek niet betaalbaar.

Collectie

De omvangrijke collectie kranten en tijdschriften, politieke prenten en reclame-uitingen blijft wel in de hoofdstad, bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis. De verhuizing is afhankelijk van subsidieverstrekking door de Raad voor Cultuur.

Het Persmuseum, dat bestaat sinds 4 november 1915, vierde onlangs zijn honderdjarig bestaan.

Lees meer over:
Tip de redactie