De restauratie van het beschadigde massief gouden masker van de Egyptische farao Toetanchamon is voltooid. Het beroemde 3.300 jaar oude dodenmasker is nu opnieuw tentoongesteld.

Dat liet het Egyptisch Museum in Caïro woensdag weten, meldt de Franstalige Belgische tv-zender RTBF.

In augustus 2014 werd het gouden masker beschadigd tijdens werkzaamheden aan een verlichtingsapparaat in het museum. De losgeraakte baard werd gelijmd met een sneldrogende epoxyhars. Maar dat was niet correct gedaan, waardoor lijmresten bij de baard te zien bleven.

De ondeskundige reparatie kostte de chef restauratie van het Egyptisch Museum zijn baan. Hij is gedwongen overgeplaatst en mag zich voortaan alleen nog bezighouden met het opknappen van historische strijdwagens. De laatste restauratie duurde meer dan twee maanden en is uitgevoerd door een team van Duitse experts.

Twee delen

Het is niet de eerste keer dat de baard is afgebroken. Het museum kreeg het masker in 1924 in twee delen. Pas in 1941 is de baard er weer aan gelijmd.

Het dodenmasker is in 1922 ontdekt door de Britse archeoloog Howard Carter in de Vallei der Koningen in Luxor. De schat is het meest prestigieuze voorwerp in de collectie van het museum in Caïro.