Garderobe Margaret Thatcher brengt 4,5 miljoen euro op

Een veiling van persoonlijke bezittingen van de voormalige Britse minister-president Margaret Thatcher heeft in Londen meer dan 4,5 miljoen euro opgebracht. De complete garderobe, bestaande uit zo'n 185 items, ging onder de hamer bij veilinghuis Christie's. 

Daarnaast liep er vanaf 3 december tot woensdag een onlineveiling.

Onder de veilingstukken waren haar kleren (zoals haar trouwjurk) sieraden en handtassen, waar Thatcher erg van hield. Politieke aandenkens werden eveneens verkocht, zoals een figuur van een adelaar die ze ooit van oud-president Ronald Reagan kreeg.

Het bracht omgerekend 367.000 euro op. Ook het beroemde rode regeringskoffertje, waarin de 'IJzeren Dame' belangrijke documenten had zitten, wisselde van eigenaar. Er werd omgerekend 334.000 euro voor neergeteld. In totaal zijn meer dan driehonderd spullen geveild. Kopers kwamen uit 41 landen en uit alle werelddelen.

Museum

Aanvankelijk was het de bedoeling om de memorabilia in een museum op te nemen. Maar het museum zei geen interesse in de collectie te hebben omdat zij alleen objecten van ''uitstekende esthetische en technische kwaliteit'' verzamelt in plaats van die met een ''intrinsieke historische waarde''. Daarop besloten Thatchers kinderen Mark en Carol de stukken te verkopen.

Thatcher, die tussen 1979 en 1990 premier was, overleed twee jaar geleden.

Lees meer over:
Tip de redactie