Koffer van Britse oud-premier Thatcher geveild voor 334.000 euro

Een rode koffer van de Britse oud-premier Margaret Thatcher is dinsdag in veilinghuis Christie's in Londen onder de hamer gegaan voor 242.500 Britse pond (334.000 euro).

Dat meldt persbureau AFP.

Verwacht werd dat de koffer zo'n 3.000 tot 5.000 Britse pond zou opleveren. Een onbekende koper ging er met de koffer vandoor.

De koffer, waarin de conservatieve Thatcher al haar vertrouwelijke documenten had zitten, is één van de meest iconische van de ruim tweehonderd persoonlijke bezittingen van de oud-premier die in Londen werden geveild.

Andere voorwerpen die voor grote bedragen onder de hamer gingen, waren onder meer haar blauw fluwelen trouwjurk (25.000 Britse pond) en een papieren vel met daarop een door Thatcher ondertekend gebed, dat ze oplas bij haar eerste aankomst in Downing Street in 1979 (37.500 Britse pond).

Zo'n tweehonderd kopers volgden de veiling online en nog vele anderen via de telefoon, waaronder bieders uit Oostenrijk, Zuid-Korea, Australië en de Verenigde Staten.

Kleren

Volgens conservator Meredith Etherington-Smith laat de verkoop van haar kleren Thatchers "geheime passie" voor mode zien. Volgens Etherington-Smith was Thatcher de dochter van een naaister en maakte ze als kind samen met haar zus hun eigen kleren.

"Toen ze de eerste vrouwelijke premier werd, gebruikte ze haar kleding om haar macht te benadrukken", aldus de conservator. "Bij ieder fotomoment was ze prachtig gekleed, keurig gekapt, met een mooie handtas en liet ze zich zien zoals ze was: een machtig persoon."

Lees meer over:
Tip de redactie