Gouden Kalf levert 3.200 euro op in veiling

Het Gouden Kalf dat maandag middels een veiling werd aangeboden, heeft 3.200 euro opgeleverd. Het beeldje is vermoedelijk uitgedeeld door kunstenaar Theo Mackaay, die verantwoordelijk is voor het ontwerp.

Via veilingssite Catawiki kon tot maandagavond geboden worden.

Het Kalf is de belangrijkste filmprijs van Nederland. Het is niet de eerste keer dat niet-filmmakers een Gouden Kalf in hun bezit kunnen krijgen. Eerder dit jaar ging via het Amsterdamse veilinghuis De Eland ook een sculptuur onder de hamer. Toen leverde het gouden beeldje nog 2.000 euro op.

Het Nederlands Filmfestival is ongelukkig met deze gang van zaken, al is onduidelijk of het exemplaar op Catawiki ook echt is uitgereikt aan een Nederlandse acteur, regisseur of ander crewlid. Er lijkt geen naam in het beeldje dat maandag is verkocht, gegraveerd te staan, iets wat wel gebeurt als een Kalf wordt uitgereikt op het gala tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht.

Vrienden

Kunstenaar Theo Mackaay, die het beeldje in 1980 bedacht, heeft begin jaren tachtig een groot aantal Kalveren geproduceerd. Enkele hiervan heeft hij weggeven aan vrienden en bekenden. Vooral deze exemplaren duiken nog wel eens op op veilingen en veilingsites.

Het Nederlands Filmfestival en Mackaay hebben inmiddels afspraken gemaakt dat er geen niet-uitgereikte exemplaren van het Kalf meer in omloop mogen worden gebracht.

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie