Woensdag 10 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Volkswagen

Sjoemelsoftware verkozen tot woord van het jaar door Van Dale

Sjoemelsoftware is verkozen tot het Van Dale Woord van het Jaar 2015. Op plek twee en drie eindigden poortjesspringer en je suis... (een verwijzing naar de aanslagen op het kantoor van Charlie Hebdo).
Door ANP/NU.nl

Dat is dinsdag bekendgemaakt

Er is van 24 november tot en met 14 december bijna veertigduizend keer gestemd op de tien kandidaten voor de verkiezing. Sjoemelsoftware behaalde 48 procent van de stemmen. Het woord raakte in zwang door het dieselschandaal rond autofabrikant Volkswagen.

De definitie van het woord is: "Software om de testresultaten van een apparaat positief te beïnvloeden, met name zulke software die in auto's wordt gebruikt om de CO2-uitstoot gunstiger voor te stellen". Het woord werd eerder dit jaar ook al verkozen tot woord van het jaar door het Genootschap Onze Taal.

Volgens hoofdredacteur van de Dikke Van Dale Ton de Boon is de winnaar geen verrassing. "Ook in de media is sjoemelsoftware een heel succesvol woord geweest", zegt hij.

"Bovendien is het ingebed in een hele reeks nieuwe sjoemelsamenstellingen, zoals sjoemeldiesel, sjoemelmotor, sjoemelauto en tegenwoordig ook sjoemelonderzoek."

Tinderellasyndroom

In de categorie jongerentaal heeft het woord tinderellasyndroom met 34 procent de meeste stemmen gekregen. Het staat voor jongeren die niet in het 'echte leven' kunnen flirten vanwege hun afhankelijkheid aan mobiele apps als Tinder.

In 2014 behaalde het woord dagobertducktaks de meeste stemmen. Het woord staat voor een speciale belasting voor extra rijke mensen. Precies 17,8 procent van de stemmen gingen toen naar de winnaar. Moestuinsocialisme en stemfie eindigde toen respectievelijk op de tweede en derde plaats.


Lees meer over:

Woord van het JaarVan Dale

Aanbevolen artikelen