Amerikaanse school schrapt Huckleberry Finn om taalgebruik

Een Amerikaanse school in Philadelphia heeft besloten het boek The Adventures of Huckleberry Finn van Mark Twain te schrappen uit de opleiding vanwege het gebruik van het 'N-woord'.

Dat meldt AP.

In het boek uit 1884 van Mark Twain, dat het verhaal vertelt van een vriendschap tussen een blanke jongen die is weggelopen van huis en een donkere jongen die als slaaf moet werken, komt meer dan tweehonderd keer het woord 'neger' voor. 

Art Hall, directeur van de school vlak bij de Amerikaanse stad Philadelphia, stelt dat de teksten uit het boek ervoor zorgden dat groepen studenten zich ongemakkelijk gingen voelen. Daarop is besloten om niet langer uit het boek les te geven. 

Controverse

In een brief aan de ouders geeft de school aan "dat de gevolgen van het lezen van dit boek niet opwegen tegen de literaire voordelen". De school spreekt tegen dat er sprake is van censuur, en vindt juist dat het een teken is dat er wordt geluisterd naar de studenten.

Het boek is nog wel vinden in de bibliotheek van de school.

Het is niet de eerste keer dat er commotie is over de inhoud van The Adventures of Huckleberry Finn. In 2011 ontstond nog ophef toen in een heruitgave het woord 'neger' werd veranderd in 'slaaf'.

Tip de redactie