Portretten Rembrandt niet voor kerst in Rijksmuseum

De schilderijen van Rembrandt die Nederland en Frankrijk samen kochten, zijn voorlopig nog niet te zien. In eerste instantie sprak cultuurminister Jet Bussemaker de hoop uit dat de doeken voor de kerst konden worden bezichtigd, maar dat is niet haalbaar.

Dat meldt Het Parool maandag.

De afspraken die tussen de twee landen gemaakt zijn, moeten nog uitgewerkt worden. Hierdoor kan het nog even duren voordat de overeenkomst definitief is.

Begin oktober maakten minister Bussemaker (PvdA) van Cultuur en haar Franse collega Pellerin de afspraak dat Nederland en Frankrijk de huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit uit 1634 samen aankopen.

Maerten Soolmans

Van een spraakmakend stel huwelijksportretten door Rembrandt koopt Nederland Maerten Soolmans. Frankrijk krijgt het doek met de aanstaande bruid Oopjen Coppit.

De schilderijen moeten wel altijd bij elkaar blijven en mogen niet los worden verkocht, aldus een woordvoerder van minister Jet Bussemaker (Cultuur) maandag. De zegsman wil verder niets kwijt omdat de gesprekken nog lopen.

De Rothschild

De twee doeken in bezit van de Franse familie De Rothschild zijn getaxeerd op 160 miljoen euro. Het is de bedoeling dat ze om beurten in Nederland en Frankrijk zijn te zien.

Het Rijksmuseum in Amsterdam had aanvankelijk geprobeerd beide werken voor Nederland te verwerven.

De topstukken zouden dan om de beurt een periode in het Rijksmuseum en het Louvre in Parijs te zien zijn.

 

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie