Een portret van een andere vrouw gaat mogelijk schuil onder het beroemde schilderij de Mona Lisa van Leonardo da Vinci.

Dat zegt een Franse wetenschapper, die meer dan tien jaar onderzoek heeft gedaan met speciale lichttechnieken, aldus de BBC.

Volgens Pascal Cotte is onder het beeld van de beroemdste glimlach ter wereld een vrouw te zien die ernstig naar de zijkant kijkt.

Het Louvre geeft geen commentaar op de ontdekking, omdat het museum in Parijs niet bij het onderzoek was betrokken.

Ook experts zijn verdeeld over de bewering van Cotte. "Het komt redelijk vaak voor dat kunstenaars weer over een werk heen schilderen. Ook werden er regelmatig aanpassingen gemaakt omdat de klant dat wilde", aldus Will Gompertz, kunstjournalist.

Lichttechniek

Cotte heeft de lichttechnologie zelf ontwikkeld en kreeg in 2004 toegang tot het schilderij. Daarop projecteerde hij een reeks felle lichten, waarbij een camera metingen verrichtte van de reflecties van dat licht.

Op basis daarvan kon Cotte de diepere verflagen analyseren. "Laag voor laag kunnen we het schilderij bekijken. Een reconstructie van hoe het schilderij is gemaakt, is daardoor te realiseren."

Identiteit

Ook betwist Cotte de identiteit van de Mona Lisa. Het verborgen schilderij zou volgens hem een portret zijn van Lisa Gherardini, de vrouw van een handelaar. Het portret dat wereldwijd bekend staat als de Mona Lisa zou gaan om een geheel ander persoon. "Het is niet dezelfde vrouw", aldus Cotte.

Volgens professor Martin Kemp van de Universteit van Oxford gaat het niet om verschillende portretten. "Ik zie het meer als een soort van evolutie van zijn werk. Ik ben dan ook overtuigd dat de Mona Lisa de enige echte Lisa is."