Dinsdag 9 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Xandra Schutte krijgt Gouden Ganzenveer 2016

De Gouden Ganzenveer 2016 is toegekend aan Xandra Schutte, journalist en hoofdredacteur van weekblad De Groene Amsterdammer
Door ANP

Gerdi Verbeet, voorzitter van Academie De Gouden Ganzenveer, maakte de winnaar donderdagavond bekend in het tv-programma Opium.

Volgens de academie levert Schutte een gezaghebbende bijdrage aan de Nederlandstalige cultuur "door de combinatie van schrijftalent, creativiteit, eigenzinnigheid en kwaliteitsbesef met het vermogen tot faciliteren en stimuleren van jongere generaties".

De academie is vol lof wat Schutte met De Groene Amsterdammer heeft bereikt. "Zij wist het om te vormen tot een breed en bloeiend platform voor serieuze essayistiek en journalistiek en tot broedplaats voor jong journalistiek talent." Schutte is sinds 2008 hoofdredacteur van het opinieweekblad. Eerder was ze onder meer kunstredacteur van het blad en zette ze de boekenbijlage Dichters & Denkers op.

Grote betekenis

De Gouden Ganzenveer gaat elk jaar naar een persoon of instituut vanwege zijn of haar grote betekenis voor het geschreven en gedrukte woord in Nederland. De leden van de academie zijn afkomstig uit de wereld van cultuur, wetenschap, politiek en het bedrijfsleven.

De prijs bestaat uit een ganzenveer van goud en een jaar buitengewoon lidmaatschap van de academie. Schutte krijgt de prijs op 21 april uitgereikt. Eerdere winnaars zijn onder anderen Annejet van der Zijl, Remco Campert, Adriaan van Dis, Joost Zwagerman en Ramsey Nasr.

Aanbevolen artikelen