De Tweede Kamer stopt komend jaar 10 miljoen euro extra in de cultuur. Voldoende partijen sloegen donderdag de handen ineen om de in zwaar weer verkerende kunst- en cultuurwereld tegemoet te komen.

Eerst hadden de VVD en de PvdA daar samen een plan voor, maar dat viel slecht bij oppositie en kabinet. De regeringspartijen wilden het geld, 13,5 miljoen, uit het Gemeentefonds halen en dat vonden de tegenstanders niet netjes.

Aanvankelijk moest het zelfs komend jaar al, maar bij nader inzien in 2017. Dat zou de gemeenten komend jaar nog lucht geven.

Toch kon ook dit aangepaste plan niet op instemming rekenen, ook niet van cultuurminister Jet Bussemaker.

Andere pot

Verschillende partijen vonden echter wel dat er extra geld voor de kunstwereld moest komen, maar dan uit een andere pot. De dekking hebben ze nu heel ergens anders gevonden; in de middelen voor de compensatie Energie-intensieve Bedrijven (in totaal 61 miljoen euro).

De motie daarvoor werd ingediend door VVD, PvdA, SP, D66 en GroenLinks. Het geld is voor onder meer podiumkunsten, festivals, internationale optredens van topgezelschappen, archeologie en de Open Monumentendag.

Pechtold

Alexander Pechtold van D66, een van de stuwende krachten achter de oplossing, is ''ongelofelijk blij met het gedeelde gevoel van urgentie in de Kamer na jaren van verschraling''. Het bedrag lijkt op zich niet heel groot, maar er kan aan vele noden en wensen worden voldaan, zegt hij. Hij is ook opgetogen dat er laagdrempelige cultuur mee wordt geholpen, zoals de Monumentendag.

Ook SP-Kamerlid Jasper van Dijk is blij, vooral met het fonds voor archeologie waar hij zich sterk voor had gemaakt. ''Hiermee kunnen opgravingen zoals in Dalfsen zorgvuldig plaatsvinden.''

Een door de coalitie voorgesteld potje voor de beveiliging van geruchtmakende exposities en culturele debatten kwam wel te vervallen, de meeste partijen vinden dat toch echt een politietaak.