Nederland barst van de musea, vol opmerkelijke voorwerpen en verhalen. In samenwerking met if then is now zet NU.nl de zes spannendste, leukste en meest interessante tentoonstellingen van de maand november op een rij.

Met deze maand: Spaanse Meesters uit de Hermitage, De Goelag in Kamp Vught, David Bowie in het Groninger Museum en De Klassieke Wereld in het Rijksmuseum van Oudheden.

Spaanse Meesters uit de Hermitage – Hermitage Amsterdam, Amsterdam
De Hermitage Amsterdam presenteert deze winter een collectie Spaanse schilderkunst. Uit de collectie van de Hermitage zijn onder andere Spaanse meesters te bewonderen: Velazques, El Greco, Goya en meer.

De tentoonstelling strekt zich uit over meer dan drie eeuwen, van de late 16e eeuw tot het begin van de 20e eeuw. Net als de Nederlanden maakte Spanje in de 17e eeuw een artistieke Gouden Eeuw door. Het goud uit de koloniën in Zuid-Amerika stroomde binnen.

Kerk, staat en adel plaatsten de ene na de andere opdracht terwijl Spaanse schilders naar nieuwe artistieke hoogtepunten streefden. Dat leverde dramatische kunst op. Theatraal, door het spel met licht en schaduw. Maar ook spiritueel, door de grote aandacht voor heiligen en de katholieke kerk. De Hermitage selecteerde zo’n honderd werken.

Meer informatie

De Goelag. Terreur en willekeur in de Sovjet-Unie – Kamp Vught, Vught
De goelag-kampen werden onder Jozef Stalin ingezet als manier om dissidenten te verwijderen uit de samenleving. Miljoenen Russen werden in showprocessen veroordeeld tot bittere arbeid ter meerder eer en glorie van het vaderland. 

Minder bekend is dat ook vele duizenden Nederlanders in deze kampen terecht kwamen. Van idealistische communisten die in Rusland actief waren, tot gevangen genomen SS’ers uit de Tweede Wereldoorlog. De persoonlijke verhalen van verschillende Nederlanders in de kampen worden uitgelicht, alsook de manier waarop moderne Russen met deze zwarte bladzijde in hun verleden omgaan.

Het Russische kampmuseum Perm-36 sloot in 2014 na maanden van overheidspressie zijn deuren, om de bestaande presentatie te vervangen door een revisionistische kijk op de kampen. Dit is te zien in Kamp Vught.

Meer informatie

De Klassieke Wereld – Rijksmuseum van Oudheden, Leiden
Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden was enkele maanden gesloten voor een grootscheepse verbouwing. Medio december opent het museum opnieuw zijn deuren, met een geheel vernieuwde opstelling van de vaste collectie. 

In ‘De Klassieke Wereld’ wordt er een nieuw licht geworpen op de Grieken, Etrusken en Romeinen. De diversiteit van de Mediterrane wereld staat daarin centraal. De mooiste Griekse standbeelden uit de collectie van het museum krijgen een prominente plek. De mysterieuze Etrusken worden in het zonnetje gezet in hun eigen tentoonstellingsruimte.

En de Romeinse keizers krijgen voortaan gezelschap van munten en edelstenen met keizerlijke portretten. Naast de nieuwe opstelling heeft ook het museum zelf een grondige beurt gekregen.

Meer informatie

Miró & CoBrA. Experimenteel spel – Cobra Museum, Amstelveen
Niet alleen de Hermitage heeft Spaanse meesters in huis gehaald: het Cobra Museum duikt dieper in op de relatie tussen de moderne kunstenaar Joan Miró en het collectief van kunstenaars dat we kennen onder de noemer CoBrA. 

Het internationale collectief (waar onder andere Karel Appel en Corneille deel van waren) kwam na de Tweede Wereldoorlog op als de belangrijkste avant-gardistische kunstbeweging van Europa. Voor CoBrA stond experimenteren met kleur, vorm en textuur centraal.

Die instelling deelden ze met Miró, die persoonlijk bekend was met enkele leden van de CoBrA-beweging. Zowel CoBrA als Miró kenmerken zich door hun speelse en poëtische houding tegenover kunst. Die komt in deze tentoonstelling tot uiting in een rijke selectie schilderijen, prenten, sculpturen, keramiek en meer.

Meer informatie

David Bowie is – Groninger Museum, Groningen
David Bowie is niet alleen één van de meest invloedrijke muzikanten en stijliconen van de 20e eeuw. In samenwerking met het Victoria and Albert Museum in London, presenteert het Groninger Museum 300 stukken uit het persoonlijk archief van Bowie. 

Van iconische kostuums en handgeschreven songteksten tot oud fotomateriaal en speelgoed. Zo ontstaat niet alleen een beeld van Bowie als kunstenaar, maar ook hoe hij is beïnvloed door en invloed heeft gehad op een grote verscheidenheid aan kunst, design en theater.

Geheel toepasselijk kent de tentoonsteling niet alleen veel fysieke objecten, maar speelt multimedia ook een grote rol. Bowies muziek en een grote verscheidenheid aan beeldmateriaal creeëren een meeslepende reis langs de ontwikkeling van een uniek muzikant.

Meer informatie

Teun Hocks’ fotoschilderijen - CODA Apeldoorn
Slapend in een vogelnest, op stelten door de sneeuw of eenzaam feestend op de maan. De fotoschilderijen van beeldend kunstenaar Teun Hocks, telkens met hemzelf in de hoofdrol, genieten bekendheid. Hocks schildert aan de hand van een tekening een enorm, metershoog decor waarin hij zichzelf als acteur – als hoofdpersoon in een verhaal – plaatst. 

Op foto’s hiervan gaat hij pas aan de slag met olieverf. Met deze geënsceneerde fotografie wil Teun Hocks alledaagse dingen uitvergroten en relativeren. 

Meer informatie