Claudia de Breij is van plan de Louis Davidsring eerder door te geven dan Herman van Veen. Hij hield de ring veertig jaar bij zich voordat hij de ring afgelopen week eindelijk doorgaf aan De Breij.

Toch is De Breij voorlopig nog niet van plan afscheid te nemen van de Davidsring, een prestigieuze onderscheiding voor mensen in de kleinkunst.

"Tien jaar minimaal, als het geen twintig is, blijf ik er bovenop zitten", zei ze maandag in De Wereld Draait Door. Nu ze de ring in haar bezit heeft, voelt de cabaretière een hele verantwoordelijkheid. "Heel ziek, maar ik dacht wel: als ik voor die tijd doodga, moet ik wel in mijn testament zetten wie hem door mag geven. Heel koekoek."

Van Veen wist al een paar jaar geleden dat hij de Davidsring door zou geven aan De Breij. De kleinkunstenaar vertelde dat hij zes, zeven jaar geleden in de auto werd geraakt door het nummer Jouw liedje van De Breij. "Ik reed met mijn vrouw naar Frankrijk en haar stem kwam bij ons allebei zo door. Ik had toen heel slecht zicht. We hebben de auto aan de kant gezet en stonden perplex dat iets je door een boxje zo kan raken."

Bouwput

Voordat de zanger aan De Breij liet weten dat zij de Davidsring zou krijgen, nam hij contact op met haar ouders. De kleinkunstenaar wilde zeker weten dat de cabaretière geen nee zou zeggen. "We hebben ze uitgenodigd voor een lunch en tijdens die lunch heb ik Claudia gebeld."

Die zat op de fiets toen ze het telefoontje kreeg en 'reed zo een bouwput in’. "Ik was helemaal van de wap, nog steeds een beetje." Een lijstje met kandidaten voor de Davidsring heeft De Breij nog niet, maar ze vindt het fijn te weten dat ze over lange tijd in de belangstelling staat. "Ik weet nu al dat ik over 20, 25 jaar weer een persmoment heb."