Nicole Buch stortte enigszins in elkaar toen ze het eerste hoofdstuk van de biografie over haar in 2014 overleden man Menno Buch had geschreven.

"In het weekend van koningsdag ben ik naar een boerderij in Twente gereden. Ik heb daar in een soort trance van 7 uur 's ochtends tot 1 uur 's nachts het eerste hoofdstuk van de biografie geschreven. Toen ik een punt achter de laatste regel zette stortte ik een beetje in", zegt Nicole Buch.

"Maar het was heel mooi om te doen, ik ben er ontzettend dankbaar voor." Nicole en Menno Buch waren zestien jaar samen.

Avontuurlijk leven

Het boek over het leven van de tv-maker zat er al een poos aan te komen, maar Buch hield de boot een tijdje af.

"Menno had een avontuurlijk leven. Ik heb al vaker gezegd dat hij een boek moest schrijven. Dat vond hij nooit een goed plan, misschien omdat hij dat teveel met de dood associeerde."

Menno Buch, bedenker van onder meer programma's als Seks voor de Buch en Buch in de Bajes, overleed in juli 2014 aan de gevolgen van kanker. Toen hij ziek werd vond hij het tijd voor de biografie worden, zegt Nicole Buch.

"Hij zei: 'Je moet het boek nu wel gaan schrijven.' Dat heb ik gedaan. Het is een ode aan mijn grootste liefde geworden. Het is fijn om essentiële elementen uit zijn leven op te tekenen."

Geen geheimen

Tijdens het schrijven is de 48-jarige geen verrassingen over haar man tegengekomen. 

"Menno was altijd een open boek en ik ben uit hetzelfde hout gesneden. Er waren geen geheimen. We waren zo'n eenheid en wisten echt alles van elkaar, dat is uitzonderlijk. Ik had het heel raar gevonden als ik iets tegen was gekomen waarvan ik dacht: dit heb ik nooit geweten."

Buch, geschreven door Nicole Buch en Edwin Gitsels, is verschenen bij uitgeverij Nieuw Amsterdam.