Acteur Xander van Vledder omschrijft tv-icoon Willem Ruis als 'een extreem veelomvattend personage'. Voor de voorbereiding heeft hij veel shows teruggekeken op Youtube.

"Om me voor te bereiden op de hoofdrol heb ik veel shows van Willem Ruis teruggekeken op Youtube. Het is best indrukwekkend hoe hij als wervelwind door de studio vloog", zegt Van Vledder.

De acteur speelt de hoofdrol in de muzikale voorstelling Willem Ruis, de show van zijn leven. Die gaat zondag in première in Haarlem.

"Willem Ruis was iemand die zich echt als een klein kind kon aanstellen", zegt Xander. Hij was nog maar een jaar oud toen de bekende quizmaster in 1986 op 41-jarige leeftijd overleed aan een hartaanval tijdens een vakantie in Dénia. Dat veroorzaakte een schok in Nederland.

Liza Minnelli

"Willem Ruis was een lefgozer, hij interviewde in zijn KLM-tijd al Liza Minnelli aan de rand van het zwembad en verkocht zijn interviews aan de omroepen in Hilversum. Met lef kwam hij zover en heeft hij de weg naar televisie bevochten."

Volgens Van Vledder leefde Ruis in zijn eigen fantasiewereld. "Hij danste en zong en maakte hele acts waarin hij details vertelde over zijn privéleven die achteraf helemaal niet waar bleken te zijn, over zijn relatie met zijn vader bijvoorbeeld."

Ergeren

"Willem Ruis vond van zichzelf dat hij goed kon dansen en zingen. Maar op maandagochtend na het weekend kon hij zich vreselijk ergeren als mensen het alleen maar hadden over de prijzen die kandidaten in de Willem Ruis Lottoshow hadden gewonnen, terwijl hij zijn eigen acts veel belangrijker vond."

"Hij vond het een geschenk om mensen weg te laten dromen, maar buiten de schijnwerpers, de schuimtaart en zijn glitterpak kon hij niet leven. Privé was hij eenzaam en bang dat iemand de televisie uit zou doen. Op zondagen keek hij na het grasmaaien naar sneeuw op het televisiescherm om rustig te worden en zijn hoofd leeg te maken."

Feelgoodvoorstelling

De acteur staat tijdens de voorstelling 2,5 uur als Willem Ruis op het toneel. Slechts twee minuten is hij achter de schermen. "Een tour de force", noemt Van Vledder het.

"Het is geen feelgoodvoorstelling, geen licht verhaaltje. De voorstelling is een typische muziektheatervoorstelling die verder gaat dan het musicalblijspel. De eerste akte behandelt de succesvolle televisiejaren, de tweede akte toont aan hoe breekbaar Willem Ruis was in zijn showfantasiewereld."

De acteur zegt het volste vertrouwen te hebben in de naderende première. "Spannend, want de familie zit in de zaal, maar we zijn goed voorbereid en goed op elkaar ingespeeld."

Van Vledder denkt dat Willem Ruis zelf enorm genoten zou hebben van De show van zijn leven. "Hij had het een prachtig eerbetoon gevonden."