De Oranjezaal van paleis Huis ten Bosch in Den Haag is sinds de openstelling op 7 september door ruim 33.000 mensen bezocht.

De belangstelling is echter tanende, constateert het Rijksvastgoedbedrijf.

Voor de periode tot 14 december zijn namelijk nog 2500 kaarten beschikbaar terwijl eerder de gratis entreebewijzen binnen enkele uren waren gereserveerd.

Maandag komen de laatste 4.800 kaarten online, voor de periode van14 tot en met 30 december.

De Oranjezaal is dit jaar voor het eerst en voorlopig voor het laatst te bezichtigen. De openstelling vloeit voort uit de geplande meerjarige renovatie van het toekomstige woonpaleis van koning Willem-Alexander en zijn gezin.

Eerbetoon

In de zaal hangt een groot aantal schilderstukken die zijn aangebracht ter nagedachtenis aan stadhouder Frederik Hendrik (1584-1647). Zij werden na zijn overlijden vervaardigd door een aantal beroemde Vlaamse en Nederlandse schilders uit die tijd. Met het overweldigende kunstwerk wilde Amalia van Solms, de weduwe van Frederik Hendrik, haar echtgenoot een laatste eer bewijzen.

De beroemde koepelzaal was nog nooit eerder toegankelijk voor het gewone publiek. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima gaan na een grote verbouwing met hun dochters in Huis ten Bosch wonen.

Bekijk beelden van de Oranjezaal:

Oranjezaal opengesteld voor publiek
Oranjezaal opengesteld voor publiek