Xander van Vledder heeft ontzag voor Willem Ruis. De 30-jarige acteur kruipt voor de musical Willem Ruis - De show van zijn leven, die zondag in première gaat, in de huid van de showmaster.

"Ik ben enorm onder de indruk van hem", aldus Van Vledder in het AD.

Hoewel de acteur onder de indruk is van Ruis, is de musical geen onvoorwaardelijke ode aan de showmaster. "Hij was iemand die voor de kijkers en zichzelf een gigantische schuimtaart bakte. Vol overgave, als een bezetene. Het gevolg was dat hij zijn privéleven totaal verwaarloosde," zegt Van Vledder.

Ter voorbereiding op zijn rol sprak Xander met Ruis' voormalige echtgenote Ineke, zijn dochters Eva en Suus en zoon Nicolas.

Emotioneel

"De familie was bij de eerste lezing van de musical. Zijn zoon Nicolas dacht aanvankelijk dat het een feelgoodvoorstelling zou worden. Toen werd ik een tikje zenuwachtig, want dat is het niet. Wel warm en met gevoel voor de hoofdpersoon. Na afloop was hij zichtbaar aangedaan. 'Nu ik dit heb gehoord, begrijp ik mijn vader beter'."

Ook voor de andere familieleden was die eerste lezing volgens Xander "emotionerend en confronterend". "Ineke voelde zich bijvoorbeeld schuldig over hoe het met hun huwelijk was gelopen."