Jan Jaap van der Wal is op dit moment bezig met de voorbereiding van zijn nieuwe theatertour in België. Hij ziet verschillen met Nederland: "Harde grappen, op de man gespeeld, worden niet gewaardeerd in België."

"Ze houden hier niet van keiharde en cynische humor. Poep- en seksgrappen doen het dan juist weer erg goed. Natuurlijk probeer ik alles uit, dat is spannend, maar ik ben niet van plan om wild om me heen te trappen", zegt Van der Wal in gesprek met de Volkskrant.

"Ik ben toch te gast, hè. Beetje dom om dan iedereen de maat te nemen."

Antwerpen

Van der Wal woont tijdelijk in Antwerpen, onder meer om meer te weten te komen over België, waar hij ook zijn nieuwe voorstelling test tijdens meerdere, kleinschalige optredens.

Een duidelijk verschil tussen Nederland en België werd Van der Wal reeds duidelijk: de mensen in België zijn milder. Niet alleen in de politiek, maar ook binnen de maatschappij.

"Hier in Vlaanderen zijn de mensen politiek gezien gematigder. Dat heeft ook te maken met het cordon sanitaire van het Vlaams Blok in de jaren negentig. In Nederland staan we veel meer tegenover elkaar."

Belediging

Toen Van der Wal kortgeleden te zien was tijdens RTL Late Night, kreeg hij via Twitter een belediging aan het hoofd geslingerd: "Wat is die J.J. lelijk zeg. Met z'n pedofiele hazenlip. En humor heeft hij niet. Die kakkerlak."

"Zo hard gaan ze er in België echt niet in", reageert Van der Wal tegen de krant. "Vrienden uit Antwerpen zagen die tweet en waren geschokt. Ja, maar dat is normaal in Nederland, zeg ik dan."