Het Mondriaanhuis in Amersfoort ondergaat het komende jaar een gedaanteverwisseling. Het museum wordt helemaal opnieuw ingericht met de nadruk op de plaatsen die in het leven van de schilder belangrijk zijn geweest: Amersfoort, Amsterdam, Parijs, Londen en New York. 

Dat maakte de museumdirectie donderdag bekend.

De kunststroming De Stijl bestaat in 2017 honderd jaar. Het Mondriaanhuis viert dat samen met het Gemeentemuseum in Den Haag, het Centraal Museum in Utrecht, het Rijksmuseum in Amsterdam en Villa Mondriaan in Winterswijk.

Het Amersfoortse museum wil zich onderscheiden van de andere musea door een multimediale reis te ontwerpen door het leven, werk en gedachtegoed van de belangrijkste Nederlandse vertegenwoordiger van De Stijl.

Uitlenen

Amersfoort leent in 2017 kunstwerken uit aan andere musea. In het Mondriaanhuis wordt onder andere het Parijse atelier van de schilder nagebouwd, net als zijn onderkomen in New York, waar hij het wereldberoemde Victory Boogie Woogie schilderde. Het nieuwe Mondriaanhuis moet in het voorjaar van 2017 klaar zijn.