Het boek Dit kan niet waar zijn van Joris Luyendijk is verkozen tot winnaar van de NS Publieksprijs. 

Dat is woensdagavond bekendgemaakt in De Wereld Draait Door. Het boek over de financiële wereld kreeg 19,8 procent van de stemmen. In totaal hebben 73.000 mensen gestemd.

Luyendijk krijgt een geldprijs van 7.500 euro en een sculptuur gemaakt door Jeroen Henneman. Bovendien mag hij een jaar lang gratis reizen met de NS. Afgelopen week ontving de schrijver een Gouden Boek voor 250.000 verkochte exemplaren.

"Het is echt super dat mensen de moeite hebben genomen om op mij te stemmen. Dat is een groot compliment", aldus de 43-jarige schrijver. Hij doneert het geld aan de financiële website Follow the Money.

Het is de tweede keer dat Luyendijk de prijs wint. In 2007 won hij de NS Publieksprijs met het boek Het zijn net mensen.

Best verkocht

De afgelopen weken kon er gestemd worden op de zes genomineerde boeken. Ze behoren tot de best verkochte titels in de periode mei 2014 tot mei 2015. Daarnaast kon er ook gekozen worden op een ander boek.

De andere kanshebbers op de NS Publieksprijs waren Adriaan van Dis (Ik kom terug), Esther Verhoef (Lieve Mama), Alexander Münninghoff (De Stamhouder) en Annegreet van Bergen (Gouden Jaren).

In 2014 won Michael van Egmond de prijs voor zijn boek Kieft.