Robert Vuijsje gaat voor de Volkskrant een vervolg te schrijven op het succesvolle boek Alleen maar nette mensen.

Het verhaal verschijnt als 15-delig feuilleton, een verhalenserie, meldt de krant maandag.

Vuijsje is volgens de krant meerdere malen gevraagd een vervolg te schrijven, maar hij had er aanvankelijk helemaal geen plannen voor. Het leek hem "een beetje flauw" om nog eens met dezelfde personages en thema's aan de slag gaan. In 2012 verscheen de gelijknamige verfilming.

De schrijver werd echter in 2015 benaderd voor een televisieserie op basis van het boek en raakte overtuigd. Al gauw bedacht de schrijver een nieuw verhaallijn, die gaat over de sinterklaastijd en de discussies rond Zwarte Piet.

Geen serie

Uiteindelijk werd het nieuwe verhaal geen nieuwe televisieserie, maar wel een feuilleton dat vanaf maandag in de Volkskrant te lezen is. "Mensen maken zich druk over het wel of niet zwart schminken van een gezicht, maar feitelijk staat dat natuurlijk voor een grotere kwestie, namelijk hoe we in Nederland met elkaar samenleven", aldus Vuijsje.

"De autochtone Hollander, die Zwarte Piet wil behouden, vindt: een Nederlander, dat is iemand die eruit ziet zoals ik. Maar die gedachte gaat voorbij aan het gegeven dat er inmiddels meer dan een miljoen Nederlanders zijn met een afkomst elders."