Jeroen Brouwers gaat 'nieuwe' artikelen over Joost Zwagerman toevoegen aan zijn boek De laatste deur. De schrijver is zijn studie over zelfmoorden van Nederlandse en Vlaamse schrijvers aan het bijwerken en uitbreiden.

Dat zegt Brouwers tegen NRC.

Het boek De laatste deur verscheen in 1983. Sindsdien is er veel gebeurd, zo vertelt de auteur. "Het is een kolossale klus. Er is veel nieuwe literatuur gepubliceerd, zoals de biografie van Menno ter Braak. Die moet ik erin verwerken. Het gaat in die stukken steeds om het zoeken van de motieven. Als bij een moord."

Opdonder

Er komen ook ‘nieuwe’ artikelen in, bijvoorbeeld over Joost Zwagerman. Brouwers: "Hij heeft nog gesproken op mijn 75e verjaardag in de schouwburg in Antwerpen. Over zelfmoord. Hij is hier ook op bezoek geweest. Het heeft me wel een opdonder gegeven hoor, ik zag dit helemaal niet aankomen.”

Brouwers won donderdag de ECI Literatuurprijs met zijn boek Het Hout. Het boek gaat over onderdrukking en seksueel misbruik op een katholiek jongensinternaat. De schrijver won er een sculptuur en 50.000 euro mee.