Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden gaat 15 december weer open. Het museum is dan zeven maanden dicht geweest voor een verbouwing en vernieuwing. 

Tijdens de opknapbeurt zijn de zalen over de oude Grieken, Etrusken en Romeinen vernieuwd.

Ook kwam er een betere route voor bezoekers binnen het museum en werd de ruimte voor tijdelijke exposities vergroot. Het museum greep de verbouwing tegelijkertijd aan om de brandveiligheid en klimaatbeheersing te verbeteren.

De tijdelijke sluiting was noodzakelijk vanwege de verwijdering van asbest. De aanwezigheid van asbest vormde geen risico voor bezoekers zolang er niet verbouwd of gesloopt werd.

Blikvangers in de nieuwe Griekse zalen zijn een topcollectie beschilderde Griekse vazen en een galerij beelden van helden en goden als Dionysos, Herakles en Aphrodite. In de Romeinse zaal speelt een parade van Romeinse keizerbeelden de hoofdrol. Nieuw zijn onder meer een zuilenrij met portretten en een kabinet met munten en gemmen (gesneden edelstenen).

Tentoonstelling

Het Rijksmuseum heropent met drie tijdelijke tentoonstellingen: over archeologische voorwerpen die gevonden zijn langs de Maas, over eeuwenoude 'kleine meesterwerken' in steen en over teloorgegane euromunten.

Het Rijksmuseum van Oudheden werkt in fases aan een vernieuwing. Twee jaar geleden is de zaal over het oude Nabije Oosten opgeknapt. In 2016 is het de beurt aan de afdeling over het oude Egypte en in 2017, ten slotte, wordt de presentatie over Nederland in de Romeinse tijd aangepast. Tijdens deze latere renovaties blijft het museum wel open.

In 2018, als alles klaar is, viert het museum zijn tweehonderdjarig bestaan.