André Rieu heeft zijn zinnen gezet op de Verenigde Staten. De Limburgse violist en orkestleider hoopt dat ook de Amerikanen binnenkort aan zijn voeten liggen. 

"Ik wil graag de Verenigde Staten veroveren. Ik ben er al een paar keer geweest, maar wil nu vaste voet aan de grond krijgen", zegt Rieu in het AD.

De Amerikanen zijn volgens Rieu 'moeilijk publiek'. "'Laat het maar zien', zeggen ze daar. Ze zijn enorm verwend. 'By the way, where are you from? Holland. Is that next to Denmark?' Ze hebben geen idee." Ook stellen ze eisen aan Rieu. "Ze willen dat ik ook Amerikaanse muziek speel. Maar ik blijf trouw aan de wals."

Die wals leverde Rieu internationaal al veel succes op. Hoewel hij met zijn orkest de hele wereld over reist, doet Rieu 'zo veel mogelijk' zijn best thuis te zijn met de feestdagen.

Gewone opa

Zijn vier kleinkinderen, Ivan (6), Fleur (5) en de tweeling Linde en Lieke van 6, krijgen nu door dat ze een wereldberoemde grootvader hebben. "Ik ben een gewone opa die dol is op zijn kleinkinderen", zegt Rieu. "Pierre woont bij mij om de hoek, die noemt mij 'de stalker', zo vaak kom ik langs voor de kinderen."

Opa en oma worden wat minder belangrijk voor de kleinkinderen, merkt Rieu. "Ze hebben afspraakjes met vriendjes en vriendinnetjes en Marjorie en ik worden wat minder belangrijk. Tot ze 17 zijn. Dan is het: 'Opa, we gaan een weekeindje naar Berlijn. Mogen we je auto lenen?' En natuurlijk krijgen ze die mee."