Tony Neef vindt het niet erg dat hij in de nieuwe Nederlandse versie van de musical The Beauty and the Beast een bijrol in plaats van een hoofdrol vertolkt. 

De acteur speelt de rol van de vrolijke kandelaar Lumiere. "Een bijrol is doorgaans net zo leuk als een hoofdrol", knikt hij. "En het is wel een lekker gevoel dat er dit maal iets minder druk op mijn schouders ligt. Bij Sonneveld stond ik twee uur lang non-stop op het podium."

Lumiere, een levende kandelaar in het magische kasteel van het beest, vormt in de voorstelling één van de komische noten. Maar Neef hoopt toch iets meer reliëf aan zijn personage te kunnen geven. "Iemand die de hele tijd met een Frans accent praat is eigenlijk al automatisch grappig", stelt de acteur.

"Maar ondertussen is het wel een kandelaar met een geweten. Hij heeft de prins opgevoed, en het is dus mede zijn schuld dat de vloek over hem en zijn vrienden is afgeroepen."

Eerder probeerde Neef een soortgelijke verdieping aan te brengen bij oom Max, het komische personage dat hij in The Sound of Music speelde. "Onder alle vrolijkheid zat natuurlijk wel een joodse homoseksueel die het onheil van de nazi's heel goed voelde aankomen. Ik was heel trots dat sommige recensenten het door hadden en er zelfs een paar woorden aan wijdden."

Wijze raad

De rol van kandelaar werd in de vorige versie gespeeld door Carlo Boszhard. "Hij had één wijze raad voor me: draag bij de repetities vanaf het begin de armen van je kostuum mee. Hij ging dat pas doen bij de try-outs en verrekte van de spierpijn bij de première."

In het verleden riep Neef wel eens dat hij nooit in een Disney-musical wilde spelen. "Met Beauty and the Beast ga ik toch voor de bijl voor de geweldige liedjes: die blijven maar in je hoofd hangen. Bovendien zit er een heel duidelijke boodschap over de huidige tijd in. De schurk Gaston is eigenlijk een nare volksmenner die met zijn grote bek roept wat de mensen willen horen. Het is niet heel moeilijk om daarin een waarschuwing over bepaalde populaire politici te zien."

The Beauty and the Beast is vanaf begin december te zien in het AFAS Circustheater in Den Haag.