'Sjoemelsoftware' is zaterdag tijdens het congres van het Genootschap Onze Taal verkozen tot het woord van het jaar 2015. 

Sjoemelsoftware, het woord dat staat voor de software die gebruikt wordt om testresultaten te beïnvloeden, kreeg zo'n 54 procent van de ongeveer duizend stemmen.

Bezoekers van het congres in Breda en de luisteraars van het NPO Radio 1-programma De Taalstaat hadden de stemmen uitgebracht.

Tweede werd het woord 'vluchtelingencrisis'. Een derde plaats was er voor het woord 'beefgebied', wat staat voor het door aardschokken geteisterde gebied in Groningen.

Genomineerden

Tot de andere genomineerde behoorden 'economisme' (de tendens om maatschappelijke problemen tot economische kwesties te herleiden), 'Fyra-debacle', 'veruberisering' (het aanbieden van diensten door niet-beroepsbeoefenaars) en 'worstangst' (de angst voor de kankerverwekkende eigenschappen van bewerkt vlees).

Bij de verkiezing van het woord van het jaar gaat het Genootschap Onze Taal op zoek naar een uitdrukking die het meest kenmerkend is voor het voorbije jaar. De nominaties hoefden niet per se woorden te zijn die pas in 2015 zijn ontstaan.