Het Rotterdamse museum Boijmans Van Beuningen krijgt een openbaar kunstdepot in het Museumpark. De aanleg van het zogeheten Collectiegebouw kan rekenen op de steun van een meerderheid van de gemeenteraad.

Dat melden het museum, de gemeente Rotterdam en de filantropische Stichting De Verre Bergen in de nacht van donderdag op vrijdag.

Het depot met de kunstverzameling van de stad opent waarschijnlijk eind 2018 de deuren. Volgens de betrokken partijen gaat het om een uniek initiatief. Zo kunnen particuliere verzamelaars ruimtes in het gebouw huren om hun collecties op te slaan. Zij kunnen daarbij tegen betaling gebruik maken van de expertise van het kunstmuseum. Het publiek krijgt daarbij de kans de particuliere verzamelingen te bekijken.

De gemeente reageert opgetogen op de komst van het Collectiegebouw. Wethouder Adriaan Visser (Binnenstad) spreekt over een ''nieuw icoon waar de stad van gaat profiteren.'' Het ontwerp van het gebouw is in handen van de architecten van MVRDV, die eerder ook de Rotterdamse Markthal ontwierpen.